Sankt Georgsdagen

2015-04-23T00:00:00+02:00
2015-04-24T00:00:00+02:00
Kontakt:

Den 23 april firas St Georg. Alla pojkscouter världen runt samlas då till en gemensam högtidsdag. I Sverige firas St Georg både av pojkar och flickor. Om man vill fira St Georg i kyrkan, utomhus, under andra former eller tillsammans med andra scoutkårer bestämmer kåren själv. Syftet med firandet är att påminna om scouternas lag och löfte och främja kamratskapet bland scouterna samt göra scoutkåren känd i samhället.

Sankt Göran eller Georg, som valts till scouternas skyddshelgon, är enligt legenden en kristen riddare, som levde mot slutet av tredje århundradet. Legenden berättar att Sankt Göran befriade en kungadotter, som bevakades av en fruktansvärd drake, vilken ingen annan vågade kämpa emot. Vid ett besök i Rom bekände han sin kristna tro och på grund av detta blev han halshuggen av kejsaren.

Legenden tillskriver riddaren egenskaper som gudsfruktan, ridderlighet, sanningskärlek och mod i kampen mot det onda – egenskaper som en scout ska försöka eftersträva.