Dagbok från Sörmlandsledshajken

Deltagare var de flesta av Skogsfåglarnas scouter och deras ledare. Denna dagbok är för att ge ett hum om vad vi gjort under hajken.

TORSDAG
========

Samling 9.00 vid Svedmyra tunnelbana med sedvanligt Skogsfågel rop för att uppmärksamma boende om vår närvaro. Vi tog tunnelbana och buss till Öringe (Bakom Krusboda i Tyresö) där Sörmlandsleden går förbi precis vid hållplatsen. Efter en 10 minuters promenad när blivit lagom varma i kläderna så anpassade vi våra kläder till dagens väder och justerade våra ryggsäckar för att sitta skönt. Första pausen efter en 20 minuters promenad blev en utsiktsplats på Rundmar över Tyresö-Flaten. Vi tog oss vidare runt Karlberg Fornborg och hittade en glänta i skogen där vår medhavda lunchmatsäck intogs. Vidare mot Höjden vid Högdalen/Österäng där vår gemensamma mat och utrustning väntade för närmaste dygnet. Denna sträcka mötte vi både cyklister, ett större sällskap hästar och ett avgnagt ben från något rådjur. Denna hajk var inte på något sätt varken väg eller natur särskild rak, det var spångar, stigar och en hel del upp och ner för berg av skiftande höjd. Under denna del blev vi omvandrade av något äldre Scouter från Kungsholmens Scoutkår, Väpnarna. Vandringen fortsatte ner mot Årsjön och vid södra delen där ett fast vindskydd väntade. Vi hade sådan tur att elden som de hade tillagat sin lunch på tog vi över och lagade vår middag på. Fram till dess var det några scouter som provade att gå i ett mindre kärr och konstaterade att man snabbt sjönk till knäna, det blev ett par kängor att torka under natten. Till middag blev det Hajkbomb. Hajkbomb är pyttipanna på kassler, potatis, lök, äpple, morötter, smör som läggs i foliepaket och grillas på glöden. Det visade sig att långhelg är hajkhelg. Snart kom även ett gäng på ca. 10 pers från Farsta Scoutkår och satte upp sina vindskydd, efter dem kom en tre familjer med en liken kille i bärsele och sist kom tre lärare från någon skola. Alla hade tänkt sova i vindskyddet som sedan flera timmar var upptagen av våra scouter. De som kom efter oss var lätt besvikna över läget men tog det med jämnmod. De fick låna ett vindskydd av oss, de var uppenbarligen lite opportunistiska gällande login. Kvällen kom snabbt efter lite lek i skogen provade vi att smörfrittera krabbelurer i kastrull över öppen eld. (Krabbelurer är typ sockerkakassmet) som sedan doppas i socker innan det var dags för tandborsten. Två av scouterna vill provade att sova under bar himmel, något de fick ångra när det mitt i natten kom 2-3 mm regn. Dagens etapp var ca. 8 km.

FREDAG
========

Väckning vid 7.30 och frukost, det är rent otroligt hur mycket havregrynsgröt 12 scouter kan sätta i sig. Man får vara snabb att förse sig innan de är på både andra och tredje påfyllningen. Stärkt av detta så gick vi tillbaka en bit på Sörmlandsleden vi kom för att ta oss till en Tyresta stig över till Stenjön och förbi Stensborg fästning. Hela denna sträcka var väldigt kuperad, så vi fick göra paus varje kilometer om inte oftare. Lagom när vi kom dit brann det igen, nu av att Farsta Scoutkår hade ätit lunch precis. Denna gång så åt vi soppa med stärkt med kabanoss, vi provade att grilla lite Stompa (pinnbröd) med varierad framgång gällande gräddningen. Efter lunch så gick på Fornborgsslingan passerade vi det brandhärjade området från 1999, ett kuperad och märkligt område, måste nog ses med egna ögon. Via södra Lanan ner mot Stensjödal och mot vår egen Scoutstuga Fridhem. Här blev det korvstroganoff med ris och fredasmys i form av ostbågar och chips. Vi tog en litet tur runt våra ägor och visade vad som finns. I vårt härbre hittade vi tre fladdermöss som vi plockade ner och la utanför. Scouterna var väldigt fascinerade över hur en fladdermus ser ut. Efter stund när solen gick ner fick de fart och flög iväg. Kvällen kom och vi 18 trängde ihop oss i Fridhem på 12 sängar, det var faktiskt dessutom en tom plats alla somnade runt 10 snåret framför den knastrande brasan och lite mysljus från fotogenlamporna. Dagens etapp var ca. 8 km.

LÖRDAG
======

Väckning vid 7.30 och frukost, vi plockade ihop våra saker. En lite tur förbi härbret och plockade ut en fladdermus till. Så gav oss vi iväg till Sandemar denna gång utan ryggsäck (som nu fick skjuts till Svedmyra med bil) under denna vandring så åt vi koktkorv med bröd och gatukökssnus (rostad lök). Med buss till Handen, Pendeltåg till Älvsjö och buss till Svedmyra så anlände vi 15.00. Med avslutande grattissång och uppmärksammat Svedmyra av vår närvaro så var det slut för denna gång. Dagens etapp var 4 km.

Vara ute i skogen märketPS: Denna hajk kallas numer för korvhajken, för vi har nu käkat korv i olika former. Vanligtvis brukar etapperna vara runt 5 km per dag, så det har vart en prestation utöver det vanliga att ta oss 20 km under tre dagar. Så alla deltagande fick ”Vara ute i skogen” märket. Nu har Scouterna få testa sin utrustning ordentligt. Väldigt bra utfört av alla Scouter. Jättekul.

/Benny AL för Skogsfåglarna

Det här inlägget postades i Hajk av Benny Tjelvling. Bokmärk permalänken.