Dagbok Kanothajk november 2010

Dagbok Kanothajk november 2010

Deltagare var Staffan, Andreas, Putte, Carl, Viktor, Felix. Filippa kom lördag lunch och avlöste Putte.

 

Fredag 12/11
Vi startade ca 17 fredag kväll i 3 kanoter, paddlade från Magelungen till Drevviken.

Först intro med säkerhetsinformation och viktigaste anvisningarna. Sedan iväg. Ovanligt mycket vatten i Forsen, lätt att komma över stenarna, men sedan var det en match med bågsågen för att komma igenom ett av bäver fällt träd i ån från Magelungen till Drevviken

Spegelblanka vatten att paddla på.
Militärtältet kom upp på Östra holmen vid 20-tiden. Middag i matlagen. Lite avslutning med efterrätt, persikor och after8 samt högläsning ur Röde Orm; ”än är inte alla Jomsvikingar döda” vid Kung Haralds jul-bord. Sov 8,5 h.   Konstaterade att den östra holmen är väl så bra som den västra.

Lördag 13/11
Paddlade efter lätt sovmorgon och frukost
Inledningsvis lite mer säkerhetsinstruktion, kyla och bad samt vad man gör om någon går runt. Likaså kollades att det fanns rerservkläder vattentätt packat för all, nästan. Några av oss bytte för och akterpaddel i kanoterna för att få jämnare styrka och färdighet. Fortsatt spegelblanka vatten, men ganska grått.
Paddlingen gick över Drevviken via Gudö å till Långsjön, sedan den spännande ån ner till Tyresö-Flaten, över den sjön till Forsen. Ett snabbt lyft före lunch, 16 minuter totalt, före lunch i Albysjöns V hörn. Carl var i upplösningstillstånd pga sockerbrist.

Här kom Filippa och avlöste Putte. Och vi såg förstås strömstare.
Fortsatt färd över blanka vatten på Albysjön, lyft vid Uddby Kvarn ner till saltsjön. Sedan ut i viken till Lura holme i Kalvfjärden. Lite historia-berättelse om Lura holme och Tyresö slott samt rysshärjningar tidigt 1700tal.
Vi kom fram vid 16.30-tiden, dvs ganska mörkt, men fann väldigt bra plats på holmens NO udde. Det fanns även en hyfsat bra plats på SV hörnet.
Fika på en gång, lite mys innan tältet skulle upp. Där blev det stopp, en rördel till kaminen saknades.  Staffan och Andreas fick göra en snabb retur till Uddby för att se om det var kvar där, ja, det var det och alla var glada!!
Sedan middag, tältresning, liten efterrätt med ost, kex och frukt samt fortsatt Röde Orm; enviget mellan Orm och Sigtrygg vid Kung Haralds jul. Alla sov länge. Lite regn på sennatten.

Söndag 14/11
Det var lite sovmorgon även denna dag, sedan frukost.
Solen strålade på morgonen, sedan åter moln. Svag SV vind först senare lite mer.  Paddling utmed fastlandet, Tyrestareservatet, söderut, mest i lä av land.  Fantastiskt vackra vyer. Kom fram till norra småbåthamnen söder om Vissvass ca kl 13, där vi tog en snabb lunch innan bilarna kom för lastning o packning, avfärd ca 14. Kanoterna inpackade i kanotskjulet kl 15.30.

Vid pennan Staffan
som vanligt vill framställa ett tack till Toto för kanotsponsringen, och till Bosse och Maria samt Janne som körde oss och kanoter!

Det här inlägget postades i Kanothajk av Benny Tjelvling. Bokmärk permalänken.