Kalendarium

Feb
22
tor
World thinking day eller Alla scouters dag
Feb 22 heldag

Den 22 februari, World Thinking Day, firas av scouter världen över som en scoutdag.

Alla scouters dag” eller ”World Friendship Day” infördes 1926 och var ursprungligen engelska flickscouternas dag. Denna dag var både Robert Baden Powells och hans hustrus födelsedag. Många kårer firar högtiden genom ett möte med internationellt program där man har scouter i andra länder i åtanke. Varje år ges ett tema från WAGGGS som man kan jobba med.

Se http://www.worldthinkingday.org/en/home för att ta reda på vad årets tema är.

Apr
23
mån
Sankt Georgsdagen
Apr 23 heldag

Den 23 april firas St Georg. Alla pojkscouter världen runt samlas då till en gemensam högtidsdag. I Sverige firas St Georg både av pojkar och flickor. Om man vill fira St Georg i kyrkan, utomhus, under andra former eller tillsammans med andra scoutkårer bestämmer kåren själv. Syftet med firandet är att påminna om scouternas lag och löfte och främja kamratskapet bland scouterna samt göra scoutkåren känd i samhället.

Sankt Göran eller Georg, som valts till scouternas skyddshelgon, är enligt legenden en kristen riddare, som levde mot slutet av tredje århundradet. Legenden berättar att Sankt Göran befriade en kungadotter, som bevakades av en fruktansvärd drake, vilken ingen annan vågade kämpa emot. Vid ett besök i Rom bekände han sin kristna tro och på grund av detta blev han halshuggen av kejsaren.

Legenden tillskriver riddaren egenskaper som gudsfruktan, ridderlighet, sanningskärlek och mod i kampen mot det onda – egenskaper som en scout ska försöka eftersträva.

Jun
5
tis
World Environment Day
Jun 5 heldag
Aug
12
sön
Internationella barndagen
Aug 12 heldag
Sep
21
fre
Scouternas fredsdag & 100% scout
Sep 21 heldag

100% scout

21 september är dagen varje år du kan visa att du är scout – 100% scout.

Vi är många och vi är stolta, vi är lika men ändå olika. Målet med 100% scout är att synliggöra Scouterna i samhället, visa att vi är många, finns över allt och är en del av den globala fredsrörelsen.

För att delta i 100 % tar du på dig scoutdräkten i din vardag och visar vänner, bekanta, kollegor och främlingar på stan att du är en stolt scout – 100% scout!

Läs mer om 100 % scout »

21 september är även fredsdagen

Den 21 september firar Scouterna fredsdagen, passa på att fixa ett prova-på-möte, en fredsmanifestation eller skolrekrytering. Möjligheterna är oändliga!

Läs mer om Scouternas fredsdag »

Dec
5
ons
Internationella frivilligdagen
Dec 5 heldag

Internationella frivilligdagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985. Sedan dess har regeringar, FN-systemet och organisationer förenats med frivilliga runt hela jorden för att fira Internationella frivilligdagen varje år. Syftet är att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt.