Dagbok Kanothajk november 2011

Deltagare var Staffan,Filippa, Gunilla, Ellen, Vice Richard, Hampus Simon, Frida, David, Max, Andreas.

Fredag 11/11

Vi startade ca 17 fredag kväll i 5 kanoter, paddlade från Magelungen till Drevviken fredag kväll.
Först intro med säkerhetsinformation och viktigaste anvisningarna. Sedan iväg.
Mer vatten än någon sin tidigare i Forsen, lätt att komma över stenarna, och en brottningsmatch med såg med buskar och träd för att komma igenom bäverfällt träd i ån från Magelungen till Drevviken. Vi börjar bli vana, ungefär samma bäver som förra året… Spegelblanka vatten att paddla på.

Lilla militärtältet kom upp på Skrubba Östra holme vid 20-tiden. Sen middag i matlagen. Lite avslutning med efterrätt, ost+kex och ett ledarsnack om utmaningar för nya ledare på Rovdjuren. Sov gott i drygt 8 h.

Lördag 12/11

Paddlade efter sovmorgon och frukost.
Årets padddlare var ganska vana, vi kom iväg raskt och som det var fortsatt lugna vatten så kom vi ganska långt.  Gråväder med uppehåll.
Paddlingen gick över Drevviken via Gudö å till Långsjön, sedan den smalare ån med lite strömt vatten ner till Tyresö-Flaten.  Vi tog lunch på vanliga lägerplatsen i SV hörnet. Där blev vi föremål för fotografering av några som skriver färdbeskrivningar för Tyrestaskogarna, vi får väl se om vi avtecknar oss i framtida publikationer…. Sedan över sjön till Forsen och ett snabbt lyft, där vi såg förstås strömstare.
Fortsatt färd över blanka vatten på Albysjön, ett långt lyft vid Uddby Kvarn ner till Saltsjön. Sedan ut i viken till en lägerplats strax syd om Sisshammar på västra sidan av Kalvfjärden.
Vi kom fram vid 17-tiden, dvs ganska mörkt, men det fanns ju ved med i kanoterna och även i kommunala vedlådan uppe vid vägen. Brasan sprakade och det var skönt. .
Fika på en gång, lite mys innan tältet skulle upp. Lite historie-berättelse om Lura holme och Tyresö slott samt rysshärjningar tidigt 1700tal.  Och en diskussion om människans utveckling och förutsättningar, baserat på Lasse Bergs ”Skymning över Kalahari”.
Sedan middag, tältresning, ännu en liten efterrätt med ost, kex och frukt.. Alla sov både tidigare och längre än natten före.

Söndag 13/11

Det var lite sovmorgon även denna dag, sedan frukost.
En lågt stående solen strålade på morgonen, sedan åter moln. Svag NV vind först senare lite mer.  Vi paddlade över tll Tyresö-Brevik-landet. Där finns grottorna vid Klövberget, Max var en riktigt duktig guide ocjh fick med sig nästan alla hela vägen, 300 meter in i grottorna.  Jag kan säga att ögonen lös på alla när de kom ut igen!  Några kortade av grott-turen och beundrade utsikten från berget istället…Sedan togs en lunch innan bilarna kom för lastning o packning, avfärd ca 13.30. Kanoterna inpackade i kanotskjulet kl 15.

Vid pennan Staffan
som vanligt vill framställa ett varmt tack till Toto för kanotsponsringen, och till föräldrar som hämtade oss och kanoterna: Stig, Lennart och Jan!

Det här inlägget postades i Kanothajk av Benny Tjelvling. Bokmärk permalänken.