Enskede scoutkår gör skillnad för ensamkommande flyktingungdomar

Årligen kommer flera tusen ensamkommande flyktingbarn och ungdomar till Sverige. Tyvärr är möjligheterna att lära sig svenska och möta nya människor begränsade för många av de unga som varken har släkt eller vänner i Sverige. I Enskede hittade scouterna ett sätt att göra skillnad.

Många ensamkommande flyktingungdomar kommer till Sverige från länder som ser helt annorlunda ut, många har upplevt hemska saker och flytt från konflikter som drabbat deras familjer. Många saknar helt kontakter i Sverige och det är svårt att hitta ett sammanhang där man får chans att träffa nya vänner. Enskede scoutkår kom på ett sätt som de kunde engagera sig på för att göra lite skillnad.
– Tillsammans med Individuell Människohjälp Stockholm så ordnade scoutkåren en aktivitetsdag för ensamkommande flyktingungdomar med scouting på programmet. Vi gjorde en kanonfin vandring i Nackareservatet i strålande solsken. Under vandringen så fick patrullerna pröva på problemlösning, samarbetsövningar med mera. Det var våra äventyrscouter som hade bestämt vad vi skulle göra under dagen och äventyrarna deltog även som patrulledare i de blandade patrullerna, berättar Felix Rehnman i Enskede scoutkår.
Felix Rehnman har själv varit engagerad som scout under många år, men under den senaste tiden har han insett att allt mindre av hans ideella arbete handlar om samhällsengagemang. Under sin Treklöver-Gilwell-utbildning insåg han att han skulle vilja göra någonting som gjorde världen lite bättre. Ungdomarna som flytt från sina hemländer utan sin familj fick chans att träffa nya vänner och prova på aktiviteter med scouterna, allt från eldning till samarbetsövningar och problemlösning hann de med under vandringen.
– Scouting är ju väldigt socialt, du deltar i verksamheten på lika villkor och målet är att du ska ha roligt och träffa nya kompisar. De som kommer ensamma hit till Sverige är verkligen i behov av just det! Det finns också många som kommer hit som har varit scouter i sina hemländer men inte riktigt vet hur de kan komma in i rörelsen igen. Man märker att ungdomarna är väldigt sugna på att hitta på något och på att lära sig svenska, men det finns få sammanhang där man får umgås och träffa andra utanför de i sin egen grupp. Dels är det ju väldigt viktigt med det sociala, men man märker också att de lär känna sig själva bättre.
Under våren har kåren arrangerat två dagar tillsammans med flyktingungdomarna, men Felix Rehnman vill fortsätta att göra liknande saker i framtiden.
– Vi i kåren har under en lång tid inte har gjort något för någon annan än oss själva. Vi har varit dåliga på att engagera oss i samhället. Men vi inser också att vi behöver vidga våra kontaktnät mot nya grupper, mångfald berikar ju vår verksamhet.
Även om kårens engagemang för de ensamkommande flyktingbarnen var ett sätt att göra skillnad i samhället har det också varit väldigt nyttigt för alla scouter i kåren.
– Det är ju ett bra tillfälle för våra scouter i kåren att få nya kompisar och nya perspektiv på saker och ting. Jag vill inte låta fördomsfull, men många av scouterna i vår scoutkår är uppvuxna i ett villaområde och har inte sett så väldigt mycket av hur det kan vara att leva på en annan plats. Nu när de får möta barn utanför deras egen bubbla inser de hur det kan vara att växa upp med en annan bakgrund, jag tror att det har varit en ögonöppnare för många scouter i kåren.
I Enskede kommer man att fortsätta att arrangera liknande aktiviteter och med små steg arbeta för att göra samhället lite bättre, och Felix tror att fler scoutkårer skulle kunna engagera sig på liknande sätt.
– Se till att involvera scouterna i planeringen i det projekt ni tänker genomföra, deras engagemang är en förutsättning för att det ska bli riktigt bra. Det blir oerhört mycket starkare på det sättet. Kolla i era nätverk om det finns någon organisation som ni kan samarbeta med. Vi hade till exempel aldrig träffat deltagarna om inte jag av en slump hade stött på Individuell Människohjälp. Gör det inte för komplicerat, sätt en lagom ambitionsnivå. Man behöver inte rädda världen på en gång, och man behöver inte göra det ensam. Organisationer som Individuell Människohjälp finns på många håll i landet och det är många som vill samarbeta med Scouterna.